Vereniging van biologische tuinders

Workshop Compost en Bokashi maken

Woensdag 29 november 2023  13.00 -17.00 op de Ommuurde Tuin in Renkum

 

In deze workshop kijken we naar verschillende vormen van compost en hoe het leven daarin zorgt voor ons voedsel. Want net als de biodiversiteit boven de grond, zorgt de biodiversiteit onder de grond voor een de groei van het leven. En met het verspreiden van goede compost verspreiden we ook goed bodemleven voor onze tuinderijen
Het maken van goede compost en bokashi is hierbij een waardevol instrument om je bodembiologie op peil te houden en je afvalstromen te verwerken tot voedzame ondersteuning voor je bodemstructuur en bodemleven. 
Na een korte introductie over warm (thermisch) composteren en het maken van bokashi (via fermentatie) gaan we aan de slag met een composthoop opzetten. 
Deze workshop geeft een basis in hoe een goede compost hoop op te zetten op kleine schaal. Tijdens het opbouwen kunnen we met elkaar uitwisselen hoe je het composteren op jouw bedrijf makkelijker kan maken, of te optimaliseren als je al bezig bent. 

 

Door wie
Benthe is tuinder bij De Volle Grond en is geschoold aan de Soil Food Web School van Dr. Elaine Ingham (USA). Daarnaast is ze mede-oprichter van stichting In Goede Aarde, die met een pilot in de Achterhoek op een aantal boerenbedrijven laat zien wat het effect is als we de bodembiologie centraal gaan stellen,. 

www.ingoedeaarde.org

Esther, tuinder bij de Ommuurde Tuin. Nu een 10-tal jaren bezig met het maken van Bokashi compost op middelgrote schaal.

 

Programma

13.00 start workshop

14.45 pauze 

15.00u composthoop opbouwen

17.00u einde workshop 

 

Aantal deelnemers: 30

Aanmelding: via info@debiotuinders.nl

Meenemen: warme en waterdichte kleding

Locatie: de Ommuurde Tuin, kortenburg 16, 6871 ND Renkum

We starten de dag bij de ijsvereniging (hoek kortenburg/onder de bomen) daar kunnen we lekker warm eerst een uitleg krijgen. Daarna gaan we praktisch aan de slag in de ommuurde tuin.

 

 

Eerstvolgend in de agenda

Agenda

25 maart 2024 |

Workshop druppelirrigatie