[Vraagbaak] Klasmann / Skal

Helga Keessen helgakeessen op hotmail.com
Di Jun 4 14:36:31 CEST 2019


Beste collega’s,

Sinds dit jaar ben ik lid van de Biotuinders. We zijn nog niet echt in bedrijf maar wel hard bezig om er in ieder geval volgend jaar een mooi bloemenjaar van te maken in Almere Oosterwold.  Momenteel druk met de bouw en verhuizing naar ons nieuwe huis.

In de tussentijd verveel ik mij niet. Half mei kreeg ik de jaarlijkse inspectie van Skal (de grond was al gecertificeerd dus geen omschakeling). Tijdens die inspectie werd direct de eerste ernstige afwijking geconstateerd.

 Teneinde wat planten op te kweken in het voorjaar heb ik een pallet grond bij Klasmann besteld. Klasmann verzekerde mij dat de grond zou voldoen aan de eisen van Skal. Nu blijkt dus dat in de grond Radigenkalk is gebruikt. Radigenkalk staat niet in de Nederlandse inputlijst en nu heb ik dus een ‘ernstige afwijking’.

Uit contact met Klasmann blijkt dat Radigenkalk wel op de Duitse inputlijst staat.

“Radigeenkalk wordt aangeboden door de producent om op de Fibl lijst in Nederland te laten plaatsen. Ik weet nog niet wanneer het gehonoreerd gaat worden, maar het wordt zeker gehonoreerd, want het staat wel op de Duitse Fibl lijst. Als ik de documenten heb stuur ik die meteen door. Dit kan nog wel even duren. De twee documenten die gestuurd heb op 17 mei zijn de certificaten dat deze potgrond geschikt is voor biologische landbouw. Ecocert certificeert en inspecteert ons hierop. Skal zelf certificeert geen potgrond.”

Deze documenten heb ik doorgestuurd aan Skal.

Skal heeft mij afgelopen week bericht dat ik voor 31 juli a.s.  kan kiezen uit twee mogelijkheden:

1) de grond (laten) afvoeren, hier moet ik een bewijsstuk en schriftelijke verklaring van opsturen. Skal zal dan vervolgens op mijn kosten een kantoorinspectie uitvoeren. Eerlijk gezegd ben ik ook best benieuwd wat  de kosten zijn van een dergelijke kantoorinspectie: envelop openmaken en factuur bekijken. Maar dit terzijde.

2) “U heeft Radigenkalk gebruikt in uw teelt. Het is niet duidelijk of dit product gebruikt mag worden in de biologische teelt. U moet nog alsnog aantonen dat dit product gebruikt mag worden in de biologische teelt. U moet uw leverancier vragen dit product te laten beoordelen door FiBL voor plaatsing op de Nederlandse inputlijst”.

- hoezo is niet duidelijk of het gebruikt mag worden in de biologische teelt? Als dat zo onduidelijk is waarom constateert Skal dan wel een ernstige afwijking en niet gewoon een afwijking?

- de leverancier is ermee bezig om het op de Nederlandse inputlijst te krijgen , maar dit “kan nog wel  even duren”. Dus waarschijnlijk staat het volgend jaar wel op de inputlijst maar tot die tijd heb ik een ernstige afwijking.

Dus, beste collega’s.. als je gebruik maakt van Klasmann dan kan dit risicovol zijn. Ik begreep dat een groot aantal van jullie hiermee werkt. Als jullie meer informatie willen dan hoor ik het uiteraard graag.

Ik ben daarnaast benieuwd of iemand mij in deze zaak zou kunnen ondersteunen of wie mijn belangen behartigt in deze kwestie?

Graag jullie reactie.

Met vriendelijke groet,

Helga Keessen

Polderblom

06-28565783

helgakeessen op hotmail.com

------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <http://debiotuinders.nl/pipermail/vraagbaak/attachments/20190604/8d0ac7be/attachment.html>


Meer informatie over de Vraagbaak maillijst