Vereniging van biologische tuinders

aan de gang met eigen opkweek

Datum: 
12 december 2023

Sinds mei 2023 is een groep van CSA-tuinders en BioTuinders met elkaar op onderzoek uitgegaan om meer te leren over de wereld achter de opkweek van ons plantgoed. Aan de hand van ervaringen uit dit eerste onderzoek gaan wij concreet aan de slag met de volgende punten:

  1. starten we begin 2024 met een start workshop opkweken gevolgd door bezoeken in regio’s bij tuinders die hun opkweek kennis delen. Doel is dat er in de regio’s netwerken ontstaan om elkaar te helpen bij opkweek vragen.
  2. zijn er de eerst afspraken gemaakt tussen CSA’s in de regio Utrecht voor seizoen 2024
  3. we hebben nu al een beter beeld van diverse opkwekers van plantgoed. Veelal niet SKAL gecertificeerd met als uitzondering het nieuwe bedrijf GrowOrganix welke zich richt op Biologische Glastuinbouw en start in 2024. Verder zijn er ook ontwikkelingen m.b.t. opkweken en leveren van plantgoed uit Zaadvaste rassen.
  4. Op dinsdagmiddag 12 december starten we met een werksessie om een nog fictief coöperatief opkweekbedrijf te ontwerpen en door te rekenen. Deelname hieraan geschiedt op uitnodiging of onderbouwde inschrijving.

 

Contact of informatie verkrijgbaar via bas.walden21@gmail.com