Vereniging van biologische tuinders

Algemene Leden Vergadering goed bezocht

Op 28 februari waren de BioTuinders op de Warmonderhof voor de halfjaarlijkse ALV met aansluitend een middag over de toekomst van de biologische tuinderij. Met diverse sprekers werd gekeken welke kansen en uitdagingen we kunnen verwachten de komende jaren. Heeft afzet via winkels nog toekomst? Hoe kunnen we inspelen op veranderende eetgewoontes? Is directe verkoop via voedselcoöperaties veelbelovend voor kleinschalige tuinderijen?

Siertelers sluiten zich aan bij de BioTuinders

Op de ALV van 28 februari heeft een groep kleinschalige bloementelers zich aangesloten bij de BioTuinders. Wij zien voldoende overeenkomsten op het gebied van teelt, afzet en belangenbehartiging om samen op te trekken. De bloementelers zullen binnen de vereniging een commissie sierteelt oprichten die zich bezighoudt met onderwerpen specifiek voor bloemen. De sierteelt zal met één bestuurslid vertegenwoordigd zijn in het bestuur.

Aankondiging workshop Biobeurs

Donderdag 24 januari 10.30 -11.30 op de Biobeurs:

Workshop door de BioTuinders: Hoe verdienen biologische tuinders hun
inkomen?

Biologische tuinders moeten veel moeite doen om een inkomen te
verdienen. Naast de teelt van groente vraagt een tuinderij
ondernemerschap en communicatie richting klanten. Voor veel tuinders
zijn extra inkomsten nodig uit bijvoorbeeld een zorgtak, andere
werkzaamheden in de winter, workshops op de tuin e.d.

Hoe doen tuinders dat in de praktijk? Welk deel van het inkomen komt uit

24 september rondleiding bij Vitalis en Ledenvergadering

Tijdens de jaarlijkse Open Dagen van biologisch zaadbedrijf Vitalis werden de BioTuinders gastvrij ontvangen met een rondleiding door een voorlichter over de demovelden vol sla- pompoen- en andere groenterassen. Er was volop ruimte om vragen te stellen over rasseneigenschappen, de voor- en nadelen van bepaalde rassen en het veredelen.

Ledenvergadering en lezing over resistentie tegen phytophthora

Op 9 maart 2018 was de Algemene Ledenvergadering bij het Louis Bolk Instituut met een leerzame en interessante lezing van Edith Lammerts van Bueren over resistentie tegen phytophthora in aardappelrassen en resistentie management in de aardappelteelt. Hoe voorkom je als teler doorbraak van resistentie? lees meer in de download.

Verslag bijeenkomst meerjarige gewassen

Donderdag 22 februari kwamen 32 mensen naar Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk om meer te leren over vaste groenten. Tuinder Luuk Schouten organiseerde deze workshop namens De Biotuinders en Toekomstboeren. Max de Corte was uitgenodigd om zijn praktijkkennis te delen over deze nog vrij onbekende groenten. Hieronder het verslag.

De BioTuinders op de Biobeurs

Op donderdag 18 januari zullen de BioTuinders vertegenwoordigd zijn op de Biobeurs. Van 14.00 tot 16.00 zijn we te vinden in de stand van het Biohuis/Bionext. Wil je eens kennis maken, meer informatie, of meteen lid worden? Kom bij ons langs, dan vertellen we je graag meer over wie we zijn en wat we doen voor biologische tuinderijen. Kijk voor meer informatie over de Biobeurs op: https://www.bio-beurs.nl/.

 

 

Ledenvergadering en themamiddag Bodem en bodembeheer

Op woensdag 8 november was het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering, ditmaal gehouden in de historische kas van Tuinderij Amelis’Hof te Bunnik.

In een korte vergadering zijn onder andere diverse  zaken besproken die op dit moment spelen in het Biohuis/de Bioraad. Daarna hadden we ruim de tijd om te luisteren naar de inspirerende verhalen van twee collega’s over hoe zijn omgaan met bodem, bemesting, grondbewerkingen, groenbemesters en diversiteit. Een leuke, leerzame en inspirerende middag.

 

Download hier het verslag van de themamiddag.

 

 

Verslag thema bijeenkomst.

Op 29 november j.l. hebben we een thema bijeenkomst over zaad- en plantgoed gehad, met interessante thema’s zoals rassen en landrassen, agro-diversiteit, beschikbaarheid van biologisch zaai- en plantgoed, nationale annex, zaadvaste rassen. Download hier het verslag van deze middag. 

Maatwerkaanpak regeldruk Agrofood

Bionext is in gesprek met het ministerie van EZ en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over 'maatwerkaanpak regeldruk Agrofood': welke regels knellen bij de ondernemers in ‘agrofoodsector’?

Pagina's

Abonneren op de BioTuinders RSS